08.11.2022

Fair Transport-sertifiseringen er nå tilrettelagt også for énmannsbedrifter

Etter at NLF lanserte sertifiseringen Fair Transport, kan forbundet skilte med over 230 bedrifter som har oppnådd Fair Transportstatus.
Det er foreløpig få énmannsbedrifter i denne gruppen, og nå har NLF lagt til rette for at det skal bli enklere.

Hovedpoenget med Fair Transport er ikke å gi bedriftene et klistremerke som kan brukes til markedsføring. Det er en ordning som forplikter, og som krever at det gjøres et vesentlig arbeid for å dokumentere kvalitetsarbeidet i virkksomheten.

Håper på flere sertifiseringer

Fair Transport-programmet følger NLFs visjon «ansvarlig transport» og målsettingen om å øke kompetansen og profesjonalisere våre medlemsbedrifter.

NLF håper at mange medlemsbedrifter, store som små, ønsker å bli Fair Transport-sertifisert.

– Fair Transport er et kvalitetsstempel, som fremhever bedriftens sammenhengende arbeid på å levere trafikksikker, bærekraftig og ansvarlig transport, forklarer prosjektleder for Fair Transport i NLF, Eivind Karikoski.

Tilrettelegger for énmannsbedrifter

Det er i dag over 230 Fair Transport-sertifiserte bedrifter, men bare noen få av disse er énmannsbedrifter.

– Når vi vet at transportnæringen i Norge består av en stor andel enmannsbedrifter og svært mange er medlem i NLF, har vi jobbet med en egen sertifiseringsløsning for disse.

Denne er nå publisert og klar til bruk, forteller Karikoski. Videre understreker han at det naturligvis er færre lovkrav og formalia som stilles til en énmannsbedrift, uten andre ansatte enn eieren selv

Kjennskap til lover og forskrifter

Det er likevel viktig at énbilseieren har kjennskap til blant annet gjeldende lover og forskrifter, kjøretøyets tilstand, forsvarlig sikring av last, nedlasting av kjøre- og hviletidsdata, utløp på sertifiseringer og regler ved bruk av underleverandører, sier Karikoski.

I tillegg er det like viktig for en énbilseier som for ansatte sjåfører å gjennomføre kompetansehevende tiltak rundt skadeforebygging og trafikksikkerhet. – Derfor er årlig gjennomføring av NLFs nettbaserte trafikksikkerhetskurs et av kravene for å beholde sertifiseringen, sier Karikoski.

Får ekstra rabatter

Det er verdt å nevne at som NLF medlem og Fair Transport-bedrift får du sikkerhetspoeng som gir deg rabatt på bilforsikringen hos If.

Medlemsbedrifter som ønsker å starte sertifiseringsarbeidet, enten det er en énmannsbedrift eller bedrift med mange ansatte, vil man ved å henvende seg til NLF få tilsendt veiledningsmateriell og naturligvis få hjelp underveis i prosessen.

Dersom du ønsker å bli Fair Transport-sertifisert, ta kontakt med NLF på ek@lastebil.no, og du vil få hjelp og veiledning gjennom hele prosessen