17.12.2020

Vil inspirere andre

Fair Transport-bedriften BAMA Logistikk har kvalitet og miljø i høysetet. For dem er det ikke et spørsmål om hva man ønsker å oppnå, men at det rett og slett ikke finnes noe alternativ.

– Alle firmabilene våre skal være elbiler, forteller daglig leder i BAMA Logistikk, Runar Bakken, og peker bort til sin egen elektriske firmabil.

Miljøsatsingen til BAMA Logistikk er godt synlig på terminalen på Alnabru i Oslo. Samtlige biler og traller er tydelig profilert med miljøfyrtårn-logo, «vi tar grønt ansvar» og Fair Transport-dekor.

– Vi bestreber å være miljøvennlige i alle ledd. Dette gjør vi blant annet ved å følge opp sjåførene våre på kjørestil. Alle hos BAMA Logistikk skal spare drivstoff der de kan, forklarer Bakken.

Selskapet setter miljøet i førersetet. Ikke en gang deres tre biler til fellesbruk slipper unna. Disse er elektriske BMW i3, som i likhet med lastebilene har fått tydelig miljødekor. For Bakken er denne tankegangen en selvfølge.

– Det handler ikke lenger om at man kan velge å tenke miljø i transportnæringen. Nå er det slik at hvis man ikke har søkelys på miljø, så er man i feil bransje, påpeker Bakken.

Fremoverlent

– Alle bilene våre har vært Euro VI-biler siden 2016, og i 2019 satte vi i drift to biler som går på fornybar energi. Én på flytende biogass, og én på etanol, forteller Bakken.

I transportnæringen er det godt kjent at slike biler er dyrere både i innkjøp og drift. For Bakken handler det om mer enn økonomi.

– For oss som er en stor aktør i bransjen er det viktig å vise at vi er fremoverlent med tanke på miljø. Ved å teste nye drivstofflinjer er vi med på å forme fremtidens transportnæring, samtidig som vi erfarer hvordan bilene fungerer i praksis, forklarer Bakken.

Å velge miljø kan by på mange utfordringer, og det er tydelig at Norge er i en tidlig fase når det gjelder fornybar energi for tungtransport.

– Det er fortsatt få biogass- og etanolbiler på veien, og da er det naturligvis også få fyllestasjoner. Dette begrenser kjøreområdet en del, men vi har fått testet bilene, og spesielt biogassbilen fungerer utmerket, forteller Bakken fornøyd.

Fair Transport

I tillegg til miljø, er BAMA Logistikk opptatt av å være en transportbedrift som leverer trafikksikker, bærekraftig og ansvarlig transport, med både sikkerhet og gode arbeidsvilkår for de ansatte. For bakken var Fair Transport-sertifisering en selvfølge, og bedriften oppnådde statusen for omtrent et år siden.

– Det har alltid vært viktig for oss å ta ansvar og være en seriøs transportør, og med Fair Transport-sertifisering har vi fått dette dokumentert med det kvalitetsstempelet som Fair Transport gir, sier Bakken.

Videre forklarer Bakken at Fair Transport styrker trygghet og arbeidsstolthet. Nylig fikk BAMA Logistikk 20 nye Volvo-biler. Samtlige er selvsagt profilert med Fair Transport-dekor.

– Ved å profilere sertifiseringen håper vi å inspirere andre til å gjøre det samme. Vi ønsker at transportkjøperne skal legge merke til at vi drar lasset sammen, og velge selskaper som driver på en ordentlig måte, oppfordrer Bakken.